jutarnji list dom i dizajn clanak teraco

Made in Croatia

TerrazzoART by Darko: Unikatni namještaj koji se suprotstavlja serijskoj proizvodnji

članak iz Jutarnjeg Lista Dom i dizajn
Piše:Jelena Cvetko foto: Berislava Picek//Cropix

Namještaj od teraca u kombinaciji s metalnim nogama i manji uporabno-dekorativni predmeti od teraca

Klesar Darko Pruša iz Siska preuzeo je obiteljski obrt koji se bavio izradom nadgrobnih spomenika i graviranjem slova te s vremenom počeo sve više raditi s teracom, što zahtijeva pažljivo majstorsko znanje, umijeće i iskustvo.

Darko Pruša je klesar iz Siska koji je, slijedeći oca Franju od kojeg je naslijedio talent, preuzeo obiteljski klesarski obrt za izradu nadgrobnih spomenika i graviranje slova u Sisku. No, stečenim znanjem, dodatnim usavršavanjem tijekom višegodišnjeg iskustva, uvođenjem novih materijala te savladavajući druge tehnike proširio je djelatnost, izrađujući unikatni, elegantni namještaj od teraca.

Njegov otac Franjo izučio je zanat kamenoklesara i 1967. godine u Sisku otvorio klesarski obrt. Prvotno je radionica bila smještena u dvorištu obiteljske kuće, a zatim se 1975. preselila u blizinu gradskog groblja na sisačkom Viktorovcu gdje se i danas nalazi. U međuvremenu je Darko završio srednju školu za klesara te upisao studij graditeljstva u Zagrebu. Nakon što je otac otišao u mirovinu, Darko je 1991. nastavio obiteljsku tradiciju, također izrađujući spomenike i gravirajući slova. No, s vremenom je sve više počeo raditi s teracom.

Izrada namještaja od teraca se spontano dogodila. Prvo sam isprobavao i kombinirao razne vrste kamena i obrade dok nisam dobio zadovoljavajući rezultat. Bilo je puno promašenih pokušaja, ali na kraju sam dobio željeni izgled. Strpljenje i ljubav prema stvaranju donijeli su plod – kaže Darko.

Izrađuje stoliće i konzole u kombinaciji s metalnim nogama, koji se mogu koristiti kao stolići pokraj sjedećih garnitura, kao stalci za tegle s cvijećem ili, primjerice, kao stalci pokraj kreveta. Izrađuje i vaze, žardinijere, ukrasne kukice za namještaj… Zapravo, kaže, tek otkriva što se sve može s teracom, a mogućnosti su brojne.

U današnje vrijeme izrada teraca je rijetka, posebice u Hrvatskoj, jer zahtijeva znanje i iskustvo. Teraco je vrlo stara tehnika koja se koristila za podove kao izuzetno čvrsta, otporna i zahvalna površina. Većina naših škola, bolnica i javnih ustanova ima podove od teraca. Taj materijal je vječan ako ne dođe do mehaničkog oštećenja – kaže Darko Pruša.

Dodaje kako je riječ o građevinskom materijalu koji nas vodi na vizualno putovanje u Veneciju, zahvaljujući širokom uzorku i eleganciji koju nosi sa sobom. Iz tog je razloga ponovno sve popularniji i u interijerima pa se tako često koristi u kuhinji i kupaonici, no zbog profinjenosti, sjaja i mekoće može se koristiti i kao detalj na manjim površinama u domu, kao dekorativan detalj u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi.

Može biti grube, hrapave površine kada se ne polira nego se ispire, pa se dobije “prani kulir”. Kada se polira, površina je sjajna i glatka kao staklo. Boja i uzorak, pak, ovise o vrsti kamena koji se koristi, kao i o pigmentu te boji cementa.

Darko se bavi izradom klasičnog, izvornog teraca koji se sastoji od agregata i cementa te se obrađuje do završnog sjaja i glatkoće. Proces izrade je, kaže, “old school”. Znači, sve se radi ručno od samog početka, a samo za poliranje koriste se brusilice. Zato izrada jedne ploče ili komada teraca traje oko 20 dana.

Danas postoje epoksidne smole, koje su slične teracu i puno brže u izradi, no to su umjetni materijali, dok je klasični teraco prirodan i ekološki proizvod – ističe i nastavlja da su njegovi predmeti unikatni, ručno rađeni i brušeni, a kao takvi se suprotstavljaju industrijskoj serijskoj proizvodnji.

– Svaki proizvod zahtijeva pažljivo majstorsko znanje, umijeće i iskustvo te obradu u fazama kako bi finalni proizvod bio veličanstvene sjajne i mozaične površine – kaže vlasnik klesarskog obrta Klesar Pruša Darko.

Proces izrade je “old school”. Sve se radi ručno, samo se za poliranje koriste brusilice. Svaki komad zahtijeva pažljivo majstorsko znanje, umijeće i iskustvo te obradu u fazama kako bi finalni proizvod bio veličanstvene sjajne i mozaične površine

Zasad izrađuje stoliće, konzole, vaze, žardinijere, ukrasne kukice za namještaj… Zapravo, tek otkriva što se sve može s teracom, a kod većih komada često ga kombinira s metalom.

https://www.jutarnji.hr/domidizajn/inspiracije/terrazzoart-by-darko-unikatni-namjestaj-koji-se-suprotstavlja-serijskoj-proizvodnji-15042592

baustela.hr terac namjestaj iz hrvatske

Upoznajte teraco: Razgovarali smo s hrvatskim klesarom koji izrađuje unikatne i elegantne predmete od tog materijala

članak iz časopisa Sam svoj majstor
Piše: Paola Pučić

Ako ste se pitali kako urediti svoj dom s dozom glamura i unikatnosti, donosimo vam priču o zanimljivom materijalu koji se koristi još od davnina, a danas je također itekako popularan u svijetu interijera i eksterijera. Naime, riječ je o teracu koji je izuzetno dugotrajan i lagan za održavanje, a zbog svoje specifične ručne izrade izuzetno je cijenjen. U Hrvatskoj je upotrebu teraca oplemenio klesar Darko Pruša kojemu je upravo teraco specijalnost. Naš cijenjeni klesar tako je spojio tradicionalni teraco sa suvremenim trendovima i jedini u Hrvatskoj izrađuje stoliće, konzole, noćne stalke uz krevet i razne druge predmete od tog materijala. Upravo zbog toga odlučili smo porazgovarati s Darkom da nam približi sve čari mozaičnog teraca.

Teraco je građevinski materijal koji se u graditeljstvu koristi od davnina, preciznije, graditelji su ga još u rimskom dobu prepoznali i uveli u proces gradnje. Kolijevka teraca tako je Italija, a teraceri su čuvali tajnu svog zanata i prenosili ga kroz generacije s oca na sina. Jedne od glavnih karakteristika ovog materijala zasigurno su njegova dugotrajnost, sofisticiranost i unikatnost, a zadnjih godina je, nakon široke primjene u 20. stoljeću, ponovno zadobio popularnost te se sve više koristi u uređenju različitih interijera, ali i eksterijera.

Naime, teraco se često upotrebljava u kupaonicama i kuhinjama, a također ga možemo uočiti na podovima brojnih velikih građevina poput hotela i banaka te se koristi za uređenje terasa. Međutim, ovaj poseban materijal također može postati dekorativni element u spavaćoj sobi ili dnevnom boravku. Zapravo, često je korišten kao detalj na manjim površinama u domu te se izrađuje namještaj od njega, a lijepo će se uklopiti u svaki prostor. Osim toga, teraco ima jedinstveni šaroliki uzorak te se izrađuje pojedinačno i ručno zbog čega je izuzetno cijenjen.

Primjena teraca u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je upotrebu teraca oplemenio klesar Darko Pruša kojemu je upravo teraco specijalnost. Naš cijenjeni klesar tako je spojio tradicionalni materijal sa suvremenim trendovima i jedini u Hrvatskoj izrađuje stoliće, konzole, noćne stalke uz krevet i razne druge predmete od zanimljivog teraca.

Klesar Pruša sam je razvio sistem obrade teraca da bi svaki proizvod zadovoljio kako estetsku tako i upotrebnu vrijednost, a tom drevnom materijalu podario je jednu inovativnu i modernu dimenziju. Upravo zbog toga odlučili smo saznati nešto više o njegovom zaista specifičnom zanatu.

Sve čari teraca

Za početak, klesar Darko Pruša nam je rekao da već dugi niz godina radi s kamenom i teracom, međutim, primarno je to bila izrada spomenika, a tek nešto kasnije rodila se ideja za posao kojim se danas bavi. Naime, Darko danas izrađuje razne dijelove namještaja od teraca poput stolića, konzola, noćnih stalka uz krevet i sl. koji se zbog svog estetskog izgleda lijepo mogu uklopiti u svaki interijer.

Na pitanje zašto je odlučio koristiti baš teraco u izradi takvih predmeta, Darko nam odgovara da ga je teraco odmah privukao zbog svoje jedinstvenosti i izdržljivosti.

– Teraco je predivan materijal, otporan, lijep, mozaičan i svaki komad je unikat jer nikad ne možete dobiti identični uzorak pošto se radi ručno, kaže Darko.

Naime, teraco je izuzetno izdržljiv materijal pa su i predmeti izrađeni od njega otporni na razne utjecaje, što garantira dugoročnu financijsku isplativost, a ujedno se radi o materijalu koji se jednostavno održava neutralnim sredstvima za čišćenje. Darko tako ističe da je teraco, ako se pravilno čuva i održava, zapravo neuništiv te ga je bitno ne izlagati kiselinama i povremeno impregnirati.

Postupak izrade

Sam proces dobivanja teraca je specifičan, a izrađuje se od cementa, sitnih raznobojnih komadića mramora ili nekog drugog prirodnog kamenja te vode. Nakon očvršćivanja dobivena tekstura se brusi i lašti, čime se osigurava sjaj i mekoća te se tek nakon toga rabi kao materijal za izradu različitih dekorativnih površina i predmeta.

Što se tiče detaljnijeg tijeka cijelog postupka izrade kako teraca tako i predmeta od njega, Darko nam kaže da prvo treba pomno razraditi ideju i nakon toga kreće u stvaranje kalupa te slaže uzorak, boju, kamenčiće, cement, armaturu. Također, jako mu je bitna kvaliteta materijala za izradu teraca, a sve nabavlja u Hrvatskoj. Nakon početne faze i dobivene smjese slijedi više faza sušenja i poliranja da bi se dobio konačni izgled teraca.

– To se onda suši i kad je suho polira se da se otvore kamenčići i pokažu se u svojoj punoj ljepoti. Zatim se popunjavaju rupice koje su na površini i ponovo se suši. Onda se opet polira do sjajne i glatke površine i na kraju dobijete baršunastu površinu teraca, ističe naš sugovornik.

Od alata za izradu Darko kaže da većinom koristi alate kao i za obradu kamena. U poslu mu tako najviše pomažu rezalica kamena, polirka, razne brusilice i sl., međutim, posebno naglašava da se radi o ručnom radu, a to teracu i predmetima koji se izrađuju od njega daje izrazitu posebnost i autentičnost.

Naime, predmeti izrađeni od teraca suprostavljaju se industrijskoj serijskoj proizvodnji jer su ručno rađeni i obrađivani, a svaki proizvod od teraca ujedno zahtjeva pažljivo majstorsko znanje, umijeće i iskustvo, zatim obradu koja treba biti u fazama da bi finalni proizvod bio veličanstvene sjajne i mozaične površine.

Darko nam također objašnjava da je potrebo otprilike mjesec dana za izradu pojedinog predmeta od teraca upravo zbog spomenutih faza sušenja, ali to također ovisi o veličini i specifičnosti uzorka. Dodaje da nekad sve prolazi bez problema, a nekad je cijeli proces potrebno ponoviti više puta dok se ne dobije željeni rezultat.

Dekorativni predmeti od teraca

Teraco je zahvaljujući šarolikom uzorku i eleganciji koju nosi sa sobom, ponovno itekako popularan trend u svijetu interijera. Taj uistinu zanimljiv materijal ima poseban sjaj i mekoću, a osim u kuhinji i kupaonici, može postati i dekorativan detalj u, primjerice, spavaćoj sobi ili dnevnom boravku. Često je korišten kao detalj na manjim površinama u domu, a upravo će zbog svoje profinjenosti i jedinstvenosti oplemeniti baš svaki prostor.

Darko se također svakodnevno susreće s različitim željama klijenata, a svaku želju nastoji na najbolji mogući način realizirati, što svakako utječe na obostrano zadovoljstvo.

– Naši klijenti su naša inspiracija, uživamo ostvariti originalne i posebne zahtjeve i ideje s kojima nam se obraćaju. Naša najveća radost su zadovoljni klijenti, završava hrvatski klesar Darko Pruša.

Upoznajte teraco: Razgovarali smo s hrvatskim klesarom koji izrađuje unikatne i elegantne predmete od tog materijala

 

zdjelica posuda-za-grickalice teraco
Vaze, loncanice teraco
Rucice za ormare teraco

Adresa

Klesar Darko Pruša
Jure Kaštelana 56
44000 Sisak

Nazovite nas

Mob: 095/ 54 99 361
Tel: 044/ 742 475

Pratite nas!